Er zijn ontelbaar veel sites over zwangerschap en geboorte. Zoveel dat je door de bomen wel eens het bos niet meer ziet. Bovendien is het soms moeilijk in te schatten hoe betrouwbaar de informatie op internet is.
Hieronder staat een lijst met sites waar veel en vooral betrouwbare informatie op staat over uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan zwangerschap en bevalling.
Ook zijn er ongelofelijk veel boeken over zwangerschap, bevallen en aanverwante zaken. Het is voor ons niet mogelijk om alle boeken daarover hier op te nemen. Onderstaande boeken zijn dus slechts een kleine selectie.
Weet je nog een site die of een boek dat hier niet vermeld staat en waar jij veel aan hebt (gehad) in je zwangerschap of bij je bevalling, laat het ons dan weten.
Verloskundige zorg algemeen
Kinderwens
Prenatale screening en onderzoek
Leefwijze
Werk en zwangerschap
Zwangerschap en seksualiteit
Tienerzwangerschap
Badbevalling
Kraambed
Voor de vaders
Beroepsorganisaties
Kinderwens
Waar blijft de ooievaar? (2012) bevat nuttige tips voor vrouwen die zwanger willen worden. In het eerste deel van het boek wordt vooral de medische, praktische kant van zwanger worden besproken. In het tweede deel wordt ingegaan op de emotionele impact wanneer het zwanger worden langer op zich laat wachten. Het boek kan een steun bieden in de moeilijke periode als het langer duurt voor je een positieve zwangerschapstest hebt en je minder lekker in je vel gaat zitten omdat het steeds niet lukt.
Zwanger worden is een praktisch handboek uit 2004 voor vrouwen en mannen die een kind willen of nog twijfelen. Het gaat in op alle vragen die voor de conceptie spelen: Wel of geen kind? Wat is de beste timing? Hoe vergroot je de kans op een gezonde baby? Hoe verminder je de risico's? Enz. Het gaat over de natuurlijke bevruchting, maar ook over IVF, ICSI eiceldonatie, draagmoederschap en (zelf-)inseminatie met donorzaad.
Zwangerschap
Een nieuw leven in beeld is een bijzonder 'foto'boek over de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder. De meeste afbeeldingen zijn geen foto's, maar beelden die tot stand zijn gekomen door een combinatie van medische beeldtechniek en digitale beeldbewerking.
Het grote wonder is al tientallen jaren bekend om de bijzondere foto's die een inkijkje bieden in de buik van de zwangere. In 2003 is het boek vernieuwd en zijn de zwart-witfoto's vervangen door kleurenfoto's.
Bekijk de ontwikkeling van een baby vanaf de conceptie tot de dag van de bevalling aan de hand van in de baarmoeder genomen kleurenfoto's.
Ik ben zwanger is een vrolijk boek uit 2011 over vooral de zwangerschap waarbij in elk hoofdstuk een maand van de zwangerschap wordt besproken. Het tiende hoofdstuk gaat over de kraamtijd. In elk hoofdstuk staat een overzicht met de gevoelens van de zwangere in juist die periode, een to-do-lijstje en tips en een kadertje over de ontwikkeling van de baby. De zwangere staat echter centraal in het boek.
Deze klassieker over de zwangerschap is in 2014 geheel herzien. Het door een verloskundige geschreven boek staat vol ervaringen van zwangere vrouwen. Reeds in de zwangerschap leg je de basis voor de toekomstige gezondheid van je kind. Het boek wil houvast bieden aan zwangeren zodat eventuele angsten verdwijnen en het vertrouwen in het eigen lichaam en de eigen kracht toenemen.
Zwangerschap, bevalling en kraambed
Bevallen en opstaan is al decennialang een van de bekendere boeken over zwangerschap en bevalling. Het beschrijft alle fasen van de zwangerschap, de verschillende manieren van bevallen, de voor- en nadelen van thuis- en ziekenhuisbevallingen, de voorbereidingen op de bevalling en de mogelijke complicaties. Het boek is voor het laatst herzien in 2009.
Dit boek is een naslagwerk uit 2011 over zwangerschap, bevalling en kraambed dat door een Nederlandse verloskundige samen met een Nederlandse gynaecoloog geschreven is. In het boek geven de schrijvers voorlichting en adviezen om vol vertrouwen zwanger te zijn en bewust te bevallen, zonder onnodige zorgen en zonder onnodige ingrepen.
Dit boek uit 2013 gaat niet alleen over zwangerschap, maar ook over de jaren daarna. Het boek focust anders dan de meeste boeken over zwanger- en ouderschap op het feestelijke hiervan. De nadruk ligt op het unieke dat je meemaakt.
De oorspronkelijke uitgave van dit naslagwerk uit 2009 is in 2012 herzien en geüpdatet. In het boek zit een schema voor de groei van de baby van week tot week inclusief foto's en de verandering van je zwangere lichaam van week tot week. Daarnaast wordt in tekeningen geïllustreerd hoe een baby geboren wordt.
Een luchtig en humoristisch boek over zwangerschap en bevalling. Zoals een lezer het omschreef: soms ontroerend, dan weer grappig, maar altijd open, nuchter en eerlijk.
Volgens de ondertitel: het boek dat zwangere vrouwen en jonge moeders helpt om in balans te komen (en te blijven). Zwanger zijn en moeder worden zorgt voor een grote en vaak prachtige verandering in het leven van een vrouw. Maar soms loopt het anders dan gewenst, gewild of verwacht: de zwangerschap verloopt moeizaam, er treedt een miskraam op, de bevalling was traumatisch, de kraamtijd viel tegen, het is moeilijk om moederschap en werk te combineren. Voor alle vrouwen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken tijdens deze levensfase heeft Diana Koster dit praktische (zelfhulp)boek geschreven.
Zwanger is een naslagwerk uit 2011 met informatie over alles wat (mogelijk) komen gaat tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. In het boek wordt ook uitgebreid stilgestaan bij wat er mis kan gaan tijdens de zwangerschap. Het boek bevat mooie eigentijdse foto's.
Bevalling
Dit boek uit 2015 biedt je een praktische en mentale voorbereiding op de bevalling, zodat je zelf bij kunt dragen aan een zo optimaal mogelijke bevalling, ongeacht waar en hoe je bevalt. Het boek beschrijft uitgebreid en realistisch het verloop van een bevalling. Er is veel aandacht in het boek voor de rol van de partner.
Deze klassieker, herzien in 2014, biedt je een goede voorbereiding op je bevalling zodat je vol zelfvertrouwen en zo ontspannen mogelijk in je weeën kan duiken. Er staan bruikbare oefeningen en tips bij om enerzijds de ontsluitingsweeën op te vangen en anderzijds zo effectief mogelijk gebruik te maken van persweeën.
Een zeer Nederlands boek over bevallen: het bespreekt het belang van goede voorbereiding om onnodige angst weg te nemen en je vertrouwen in het bevallingsproces te versterken. Het boek wordt door sommigen gezien als een promotor van de thuisbevalling en roept - wellicht daarom – zeer uiteenlopende reacties op.
Kraamtijd en daarna
Dit boek uit 2009 biedt een inkijk in de ontwikkeling van een kind in de eerste twee levensjaren door middel van prachtige foto's met uitleg. Het is geen boek over opvoeding en verzorging, maar over de baby zelf, zijn lichaam, geest, evolutiegeschiedenis, groei, gezondheid, emoties, enz. Via transparanten over sommige foto's heen worden onder andere skelet, hersenen en spieren van de baby in beeld gebracht.
Een boek dat objectieve, praktische en betrouwbare informatie over borstvoeding wil geven zodat de start en het vervolg succesvol zijn.
Dit boek is een standaardwerk over borstvoeding waarbij het accent niet ligt op het 'waarom' van borstvoeding geven maar op het 'hoe'. Het is een uitgebreid boek waarin de (aanstaande) moeder antwoord kan vinden op al haar vragen over borstvoeding. Het bevat veel informatie en bruikbare tips.
Veilig door de kraamtijd is het complete handboek voor jonge ouders. Het boek belicht alle grootse en alledaagse zaken van het jonge ouderschap: de kraamtijd van dag tot dag, borstvoeding, veilige hechting, slapen en huilen, de combinatie van ouderschap en werken, het veel te korte bevallingsverlof.
Aanstaande vaders
Dit boek, herzien in 2008, is een vlot geschreven, afwisselend praktisch, informatief, humoristisch en opbeurend boekje voor aanstaande vaders. 'U hebt een vrouw zwanger gemaakt en als het meezit, is het nog uw eigen vrouw ook.' Zo begint dit boek waarin de schrijver met behulp van verhalen over zijn 'eigen' ervaringen aanstaande vaders de zwangerschap van hun vrouw door wil helpen. Kluun spiegelt het niet mooier voor dan het is: 'de komende maanden zijn een horrorfilm en u bent de hoofdpersoon'.
Een luchtig geschreven boek uit 2009 waarin de aanstaande vaders van week tot week worden bijgepraat over de veranderingen bij zowel de baby als de zwangere. Daarnaast wordt meer algemene informatie gegeven over diverse aspecten van de zwangerschap.
Broertjes en zusjes
(Voor 1–3 jaar) Bobbi, een jong beertje, wordt in dit boekje voorbereid op de komst van een nieuw broertje/zusje. Op de ene pagina staat boven een kleine prent een vierregelige tekst op rijm; op de andere pagina een grote prent.
(Voor 3–6 jaar) Een prentenboek waarin een meisje vol ongeduld wacht op de komst van haar broertje of zusje. Open de flapjes en ontdek hoe de baby groeit in de buik van de moeder.
(Vanaf 8 jaar) In dit boek wordt aan de hand van mooie foto's het wonderlijke verhaal van de bevruchting tot de geboorte verteld. Maand na maand wordt de ontwikkeling van een klein mensje in wording gevolgd. Je bent als het ware getuige van de fantastische gedaanteverwisseling die een kleine cel doormaakt om een baby te worden.
(Voor 1-6 jaar) Een prentenboek waarin beschreven wordt hoe het is om 'grote zus' te worden.
(Voor 2-5 jaar) Een prentenboek waarin een jongetje steeds aan zijn mama vraagt wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis?
Miskraam/Verlies van een kind
Een boek met ervaringsverhalen van vrouwen die hun kind in de eerste 24 weken van de zwangerschap hebben verloren, aangevuld met medische informatie.
Vrouwen die zwanger zijn of willen worden na het verlies van hun baby krijgen te maken met de confrontatie tussen de nog recente ervaring van dood en de ervaring van nieuw leven. In hun situatie is het moeilijk zich te identificeren met de groep van zwangere vrouwen die deze ervaring niet hebben. In Altijd een kind te kort vertelt de schrijfster als ervaringsdeskundige haar verhaal rond het verlies van haar zoon Carel. Op een eenvoudige en meeslepende manier neemt ze je mee naar de diepste dalen in haar rouwproces. Het boek leert elke lotgenoot dat het mogelijks is om uit het dal opnieuw de hoogste bergen te beklimmen. Het eigen verhaal van de schrijfster wordt aangevuld met de ervaringen van negen andere moeders. Deze ervaringen worden gekoppeld aan medische informatie die door een gynaecoloog wordt gegeven.
In dit boek staan ervaringsverhalen van ouders die tijdens de zwangerschap, bevalling of in de eerste levensjaren hun kind hebben verloren. Het zijn korte verhalen over de periode van overlijden, het afscheid nemen, de rouw en uiteindelijk ook weer verder gaan.
Dit boek is de tweede bundel (na geen blote voetjes in het gras) met verhalen over het verlies van een kind. Het boek is bedoeld om herkenning aan lotgenoten te bieden. Het zijn ervaringsverhalen die het ingrijpende, onuitwisbare van het verlies van een kind inzichtelijk maken.
Met de huidige technische mogelijkheden kunnen in een vroeg stadium van de zwangerschap mogelijke afwijkingen bij kinderen worden onderkend. In zo'n geval moeten ouders de bijna onmenselijke keuze maken om de zwangerschap al dan niet te laten afbreken. In het boek staan ontroerende ervaringen van ouders die deze beslissing hebben moeten nemen. Geen wiegje geen luiers geeft inzicht in hun verdriet, hun woede en de verwerking van het verlies.
Misschien was je vandaag wel geboren... vertelt het aangrijpende verhaal van een jong stel - Yvonne Gebbe en David Rozemeyer - dat er bij de 20-weken echo achter komt dat hun kindje een ernstige afwijking heeft. Ze besluiten de zwangerschap te beëindigen. Samen ervaren ze dit ieder op hun eigen manier. Yvonne door dagboeken bij te houden en David als fotograaf, beeldend. Later werd dat dit boek. Een prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken.
Het feit dat deze literatuur op onze website staat, wil niet zeggen dat deze literatuur door ons is goedgekeurd. We kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud of informatie die erin vermeld staat.